Primăria Sâg județul Sălaj

Biserica de lemn Sirbi

Biserica de lemn din Sîrbi se află în localitatea Sirbi din județul Sălaj. Biserica a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Are pictură murală interioară din 1824. Această biserică este asemănătoare bisericilor de lemn din Cizer și din Tusa. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul: SJ-II-m-B-05111.

Biserica de lemn din Sirbi a fost ridicată, așa cum se poate citi din inscripția de pe portalul de intrare, în 1760. Textul inscripției notează că: "Fecioru Bonții Ion, Ignat, Bonțea Ion este ctitor, că au dat clejia, opciunniun Gabor bișn, Ivan Druglit au lucrat butirea [cu m]ește[ri] 3 zile, 1760 Pop Achim în aprea[lie] 13 zile". Conform tradiției locale, lemnele au fost tăiate și aduse dintr-o pădure numită Goronet.

Pictura bisericii este datată în pronaos din anul 1824. Biserica a primit în interior un cor în anul 1947, când s-au lărgit și ferestrele. Turnul neobișnuit al bisericii a fost distrus în anul 1956 în urma unui trăznet, care a luat viața clopotarului. După acest eveniment tragic, clopotele au fost mutate într-o clopotniță separată. Doi ani mai târziu sătenii au reparat singuri turnul, scurtându-l. Tot atunci s-a reparat fundația și s-au întărit chetorile. Înainte de revoluție s-au bătut scânduri în jurul bisericii în partea de jos și s-au pus podele noi în biserică.